Bardzo długi czas otwierania się witryny

26 Marzec, 2014 - 18:09

Cześć

Mam problem z bardzo długim czasem otwierania się witryny. Pisałem do administaratowów serwera i napisali mi że to przez to, że drupal wysyła bardzo dużo zapytań zanim wyświetli stronę. Samo poruszanie się po konfuguracji i pomiędzy podstronami to też koszmar. Zainstalowałem modułu boost i włączyłęm kompresje plikó scc oraz JavaScript ale to nic nie pomogo. Nie wiem w czym jest problem, jaki plik/pliki generuje tak długie renderowanie witryny.

W linku (stainstudio.pl/ftp/debug.txt) to co wysłał mi konsultant z linuxpl.com po przeanalizowaniu problemu.

Badałem witrynę na stronie "http://tools.pingdom.com/" i tam też pokazywało, że jest długi okres ładowania.

Moje pytanie to jak usunąć ten problem i co robić, żeby potem sie z tym nie pałować.

26 Marzec, 2014 - 20:05

A pamięć podręczna dobrze się zapisuje? Czasami (mam wrażenie) ze jak nie może odnaleźć katalogu tmp to się wolno ładuje...

Moduł update może włączony?

Ile masz modułów zainstalowanych?

26 Marzec, 2014 - 20:14

Cześć

Dzięki za odpowiedź. Mam zainstalownych dużo modułów, a moduł update jest sprawdza tylko raz w tygodniu. Nie wiem czy pamięć podręczna się zobrze zapisuje ponieważ nie wiem jak to sprawdzić :/.
Sam sprawdź proszę: http://mtr.stainstudio.pl/. Strasznie długo łąduje.

26 Marzec, 2014 - 20:29

admin/config/media/file-system

nie jest najgorzej

ale u mnie gdzie jest 63 dodatkowe moduły chodzi i tak lepiej, coś tam siedzi i wadzi może modul jakiś

pokaż jakie masz

26 Marzec, 2014 - 21:45

a na pewno masz dobrze skonfigurowany boost?

27 Marzec, 2014 - 16:13

W katalogu "admin/config/media/file-system" mam wiele plików, ponieważ używam importera plików z CKEditor. Boost mam chyba poprawnie ustawiony a modułów zainstalowanych i działąjących ok 50.

27 Marzec, 2014 - 19:24

nie jestem ekspertem, ale jeżeli drupal ma dużo zapytan do bazy to na pewno boost nie jest włączony.
boost dodaje w kodzie html strony, na samym dole, podobną do tej informację:

Page cached by Boost @ 2014-03-27 16:25:27, expires @ 2014-04-03 17:25:27, lifetime 1 tydzień

jeżeli jej nie ma, tak jak u Ciebie, to znaczy, że boost nie działa, a dlaczego nie działa? Może niech wypowiedzą się ci co rozgryzali ten temat.

co nie zmienia faktu, że na lepszych hostingach taki efekt, bez boosta, nie występuje.

27 Marzec, 2014 - 20:58

Boost nie działa dobrze na niektórych konfiguracjach + lekko mówiąc żyje własnym życiem od jakiś dwóch lat.

Boost mam chyba poprawnie ustawiony

Boost z tego co pamiętam dodaje stosowny nagłówek, u ciebie nie widzę więc jest wyłączony albo nie działa poprawnie. W ogóle generuje Ci pliku HTML?

2) skoro strona w budowie to przełącz się na domyślną skórkę Bartik i zobacz czy to przypadkiem nie kwestia Twojej skórki

3) develem prześledź zapytania i ile pamięci leci

4) wyłącz zasobożerne moduły jak search, xmlsitemap, views, flag, panels, ..... i potestuj szybkość

Tak od zewnątrz to ogólnie trudno stwierdzić co, to Ty się tam od środka bawisz, także standardowy zestaw badawczy a jak dalej nic to weź kogoś do pomocy i raz dwa będzie wiadomo o co biega.

28 Marzec, 2014 - 09:53

Moje pytanie to jak usunąć ten problem i co robić, żeby potem sie z tym nie pałować.

Zamówić własny serwer VPS w już od 10$.*

*) Kryptoreklama ;)

28 Marzec, 2014 - 12:46

Cześć

Dzięki za pomoc, boost był wyłącozny ponieważ generował jakieś błędy. Wyłączyłem też niepotrzebna moduły i witryna się się ładuje szybko :).

Mam jeszcze kolejny problem :/. Te wszystkie komplikacje wynikają chyba przez to, że stawiałem stronę na jednym serwerze a potem ją przeniosłem na inny i wszytsko zacząło sie sypać.
Na stronie na której mam błędy (mtr.stainstudio.pl) mam problem z formularzem webform (mtr.stainstudio.pl/form-pricing). Otóż, jak się na niego wejdzie to widać, że pole VAT jest rozwinięte, a powinno byś zwinięte, tak jak pole "Adress". One powinny sie pojawiać dopiro jak kliknie się, że się chce fakturę oraz jak wybierze sie w "Receipt method" list polecony. A ponadto co jakiś czas są problemy z załączaniem pliku. Nie działa poprawnie chyba jakiś moduł i nie wiem, który. Dostałęm jednak komunikaty z raportu strony, brzmiąnastępująco:

"
Warning: file_get_contents(sites/all/themes/md_visual/js/superfish/js/jquery.hoverIntent.min.js): failed to open stream: No such file or directory in _locale_parse_js_file() (line 1488 of /home/kiryllo/domains/mtr/includes/locale.inc).
Warning: file_get_contents(sites/all/themes/md_visual/js/superfish/js/jquery.hoverIntent.min.js): failed to open stream: No such file or directory in drupal_build_js_cache() (line 4956 of /home/kiryllo/domains/mtr/includes/common.inc).
"

oraz

"
Warning: file_get_contents(sites/all/themes/md_visual/js/superfish/js/jquery.hoverIntent.min.js): failed to open stream: No such file or directory in drupal_build_js_cache() (line 4956 of /home/kiryllo/domains/mtr/includes/common.inc).
"

Macie na to pomysł bo powoli zaczyna mnie ta strona wykańczać emocjonalnie.

28 Marzec, 2014 - 18:40

No to jak chodzi teraz szybko to czas na nowy host. Chyba, że wyłączone moduły nie planujesz odpalać ponownie. Ultimahost ma dobre oferty z vps, vps zarządzany.

Dostałęm jednak komunikaty z raportu strony, brzmiąnastępująco

Drupal za cholerę nie może namierzyć tego pliku: jquery.hoverIntent.min.js

31 Marzec, 2014 - 14:00

Dzięki za info, pomyslę nad nowym serwerem. Ponoć linuxpl.com miał dobre opinie odnośnie Drupala ale z tego co widze to chyba nie do końca :/.